1 Oasus waterfles = 1% aan Unicef Plastic Bricks

Een bouwsteen voor de toekomst

Plastic Bricks in Ivoorkust

Plastic Bricks is een duurzaam project waarmee plastic wordt gerecycled tot bouwstenen voor klaslokalen in Ivoorkust. Het West-Afrikaanse land heeft een enorm afval probleem. Slechts vijf procent van het plastic wordt verkocht voor recycling, vooral door vrouwen. Helaas levert dit hen veel te weinig op. Tegelijkertijd gaan er in Ivoorkust 1,6 miljoen kinderen en jongeren niet naar school. De fabriek van UNICEF koopt het plastic afval direct in bij de vrouwen en verwerkt het tot bouwstenen. Middels samenwerkingen met partners en duurzame oplossingen biedt UNICEF vrouwen en jongeren in Ivoorkust hoop voor de toekomst. UNICEF traint moeders en jongeren in het verzamelen, veilig opslaan en verwerken van plastic afval. Bij onze recycling fabriek kopen wij het plastic afval direct bij de vrouwen voor een eerlijke prijs. De fabriek verwerkt het plastic afval tot bouwstenen, die worden gebruikt voor de bouw van nieuwe klaslokalen.

Het probleem

Slechts vijf procent van de enorme hoeveelheid plastic afval in Ivoorkust wordt hergebruikt vooral door vrouwen en jongeren uit de armste gemeenschappen. Zij verzamelen het afval en verkopen het op de zwarte markt. Vrouwen worden onderbetaald en hun eigen gemeenschap behandelt hen als buitenbeentjes. Daarbij kunnen zij het zich niet veroorloven om hun kinderen naar school te sturen. Onder meer om die reden gaan twee miljoen kinderen in Ivoorkust niet naar school. Het afvalprobleem is vooral aanwezig in de armste gemeenschappen. Het opgeslagen plastic afval vervuilt het grondwater. Door de vervuiling blokkeert de waterafvoer. Hierdoor ontstaat een broedplaats voor muggen, bacteriën en parasieten die bijvoorbeeld malaria, diarree en cholera veroorzaken.

Wat doet UNICEF

UNICEF traint (jonge) moeders en jongeren in het verzamelen, veilig opslaan en verwerken van plastic afval. Ook krijgen zij een training in ondernemerschap, zodat zij hun eigen bedrijven kunnen opzetten. Hierdoor leren ze een eerlijke prijs te vragen voor het recyclen van plastic en dit te doen bij een directe afnemer. Momenteel ontvangen zij 20 procent van de marktprijs via tussenpersonen op de zwarte markt. In een eerlijke situatie zouden zij 80 tot 90 procent van de marktprijs ontvangen van een directe afnemer. Eind 2019 heeft UNICEF een recyclingfabriek geopend in Youpougon. Hier kopen wij het plastic afval direct bij de vrouwen voor een eerlijke prijs. De fabriek verwerkt het plastic afval tot bouwstenen, die worden gebruikt voor de bouw van nieuwe klaslokalen. Door het afval direct op te kopen, hoeft het niet meer in gemeenschappen te worden opgeslagen. Zo creëren we een schonere leefomgeving en voorkomen we dodelijke ziektes voor kinderen.

OASUS en UNICEF

De samenwerking is eigenlijk heel vanzelfsprekend, Peter Westveer commercieel directeur bij Eurobottle. ‘Wij krijgen vaak de vraag: wat doen jullie voor de maatschappij? Daar geven we met deze actie antwoord op. Door ons met UNICEF te verbinden horen we bij een grote organisatie die op mondiale schaal kinderen hulp geeft. Als werkgever vinden wij de ontwikkeling van kinderen belangrijk. Het opgroeien in een omgeving waar je kansen krijgt, zal de wereld uiteindelijk alleen maar beter maken.’

Oasus & Unicef | Plastic bricks

Door het steunen van het project ‘Plastic Bricks’ wordt niet alleen onderwijs (kinderen en volwassenen) in Ivoorkust gestimuleerd, maar wordt ook gewerkt aan een beter milieu. Ivoorkust heeft namelijk een enorm afvalprobleem. Hoofdstad Abidjan produceert elke dag 288.000 kilo plastic. UNICEF laat een deel hiervan recyclen tot plastic bouwstenen, waarmee schoollokalen worden gebouwd. Op dit moment gaan er 1,6 miljoen kinderen in Ivoorkust niet naar school. Met de bijdrage van de verkoop van onze Oasus waterfles kunnen er niet alleen meer kinderen naar school maar, worden er ook moeders en jongeren getraind in het verzamelen, veilig opslaan en verwerken van plastic afval!

1 Oasus waterfles = 1% aan UNICEF Plastic Bricks

Benieuwd naar nog meer informatie? Kijk op www.unicef.nl/businessbuddies

Over Oasus

In iedere kleur verkrijgbaar en sierband verkrijgbaar met gravering.

Laatste nieuws