1 Oasus waterfles = 1% aan Unicef Plastic Bricks
“Een bouwsteen voor de toekomst“
Plastic Bricks in Ivoorkust
Plastic Bricks is een duurzaam project waarmee plastic wordt gerecycled tot bouwstenen voor klaslokalen in Ivoorkust. Het West-Afrikaanse land heeft een enorm afval probleem. Slechts vijf procent van het plastic wordt verkocht voor recycling, vooral door vrouwen. Helaas levert dit hen veel te weinig op. Tegelijkertijd gaan er in Ivoorkust 1,6 miljoen kinderen en jongeren niet naar school. De fabriek van UNICEF koopt het plastic afval direct in bij de vrouwen en verwerkt het tot bouwstenen. Middels samenwerkingen met partners en duurzame oplossingen biedt UNICEF vrouwen en jongeren in Ivoorkust hoop voor de toekomst. UNICEF traint moeders en jongeren in het verzamelen, veilig opslaan en verwerken van plastic afval. Bij onze recycling fabriek kopen wij het plastic afval direct bij de vrouwen voor een eerlijke prijs. De fabriek verwerkt het plastic afval tot bouwstenen, die worden gebruikt voor de bouw van nieuwe klaslokalen.
Het probleem
Slechts vijf procent van de enorme hoeveelheid plastic afval in Ivoorkust wordt hergebruikt vooral door vrouwen en jongeren uit de armste gemeenschappen. Zij verzamelen het afval en verkopen het op de zwarte markt. Vrouwen worden onderbetaald en hun eigen gemeenschap behandelt hen als buitenbeentjes. Daarbij kunnen zij het zich niet veroorloven om hun kinderen naar school te sturen. Onder meer om die reden gaan twee miljoen kinderen in Ivoorkust niet naar school. Het afvalprobleem is vooral aanwezig in de armste gemeenschappen. Het opgeslagen plastic afval vervuilt het grondwater. Door de vervuiling blokkeert de waterafvoer. Hierdoor ontstaat een broedplaats voor muggen, bacteriën en parasieten die bijvoorbeeld malaria, diarree en cholera veroorzaken.
Wat doet UNICEF
UNICEF traint (jonge) moeders en jongeren in het verzamelen, veilig opslaan en verwerken van plastic afval. Ook krijgen zij een training in ondernemerschap, zodat zij hun eigen bedrijven kunnen opzetten. Hierdoor leren ze een eerlijke prijs te vragen voor het recyclen van plastic en dit te doen bij een directe afnemer. Momenteel ontvangen zij 20 procent van de marktprijs via tussenpersonen op de zwarte markt. In een eerlijke situatie zouden zij 80 tot 90 procent van de marktprijs ontvangen van een directe afnemer. Eind 2019 heeft UNICEF een recyclingfabriek geopend in Youpougon. Hier kopen wij het plastic afval direct bij de vrouwen voor een eerlijke prijs. De fabriek verwerkt het plastic afval tot bouwstenen, die worden gebruikt voor de bouw van nieuwe klaslokalen. Door het afval direct op te kopen, hoeft het niet meer in gemeenschappen te worden opgeslagen. Zo creëren we een schonere leefomgeving en voorkomen we dodelijke ziektes voor kinderen.
OASUS en UNICEF
De samenwerking is eigenlijk heel vanzelfsprekend, Peter Westveer commercieel directeur bij Eurobottle. ‘Wij krijgen vaak de vraag: wat doen jullie voor de maatschappij? Daar geven we met deze actie antwoord op. Door ons met UNICEF te verbinden horen we bij een grote organisatie die op mondiale schaal kinderen hulp geeft. Als werkgever vinden wij de ontwikkeling van kinderen belangrijk. Het opgroeien in een omgeving waar je kansen krijgt, zal de wereld uiteindelijk alleen maar beter maken.’

Door het steunen van het project ‘Plastic Bricks’ wordt niet alleen onderwijs (kinderen en volwassenen) in Ivoorkust gestimuleerd, maar wordt ook gewerkt aan een beter milieu. Ivoorkust heeft namelijk een enorm afvalprobleem. Hoofdstad Abidjan produceert elke dag 288.000 kilo plastic. UNICEF laat een deel hiervan recyclen tot plastic bouwstenen, waarmee schoollokalen worden gebouwd. Op dit moment gaan er 1,6 miljoen kinderen in Ivoorkust niet naar school. Met de bijdrage van de verkoop van onze Oasus waterfles kunnen er niet alleen meer kinderen naar school maar, worden er ook moeders en jongeren getraind in het verzamelen, veilig opslaan en verwerken van plastic afval!
1 Oasus waterfles = 1% aan UNICEF Plastic Bricks
Benieuwd naar nog meer informatie? Kijk op www.unicef.nl/businessbuddies
Over Oasus
In iedere kleur verkrijgbaar en sierband verkrijgbaar met gravering.
Laatste nieuws
Duurzame waterfles van United Packaging Forest
Voor alle deelnemers van de United Packaging Forest partnerdag op 13 maart 2023 heeft Oasus persoonlijke waterflessen geleverd. Deze zijn gegraveerd met het logo van United Packaging Forest en aan de andere kant de naam van de deelnemer. De waterflessen werden in vol enthousiasme ontvangen.
Het graveren van een Oasus waterfles
Alles is tegenwoordig duurzaam. Duurzame boeken, duurzame vliegreizen, duurzame brandstof. Maar hoe duurzaam dat ook is, iets niet gebruiken is altijd beter. Geen boeken, geen vliegreizen, geen brandstoffen. Dit zorgt voor andere praktische problemen. Hoe lees je een boek of krant? Bezoek je hele verre vrienden of rijd je
Van matrijs tot duurzame waterfles
Het bedenken van een nieuwe fles is één maar om de technische kant ervan uit te werken is nog wel een hele reis. Bij onze nieuwe duurzame waterfles Oasus stond, Peter Sanders, hoofd van de afdeling R&D, aan het roer en neemt ons mee in deze reis.
Hoe krijgt plastic zijn kleur?
In de supermarkt zie je plastic flessen in allemaal verschillende kleuren en maten. Van rood, tot blauw tot groen enz.. Maar hoe kan het dat plastic in zoveel kleuren te maken zijn? Hoe werkt dat precies? Bij het maken van plastic (lees hier meer over plastic), tijdens het scheikundige
De sleutel tot succes voor een kwaliteitsproduct
Kwaliteit heeft een nogal stoffig imago. Mijn eerste ontmoeting, inmiddels 18 jaar geleden, met kwaliteit en normeringen was ook niets meer of minder dan dit. Suffig, saai, geitenwollensokken en absoluut niet pragmatisch. Maar op de één of andere manier had het wel mijn interesse. Ik dacht dan: “Dit moet
Hoe werkt het zeefdrukproces bij Eurobottle?
Bij Eurobottle produceren wij hoogwaardige bidons en waterflessen. Deze laten wij bedrukken bij onze partner Bewel in Hasselt, waar we intensief mee samenwerken. (lees hier meer over Bewel). De techniek die wij gebruiken voor het bedrukken van onze flessen is zeefdruk. Wat is zeefdruk precies? En waarom kiezen wij
Van recycling naar upcycling
Afgelopen week mocht onze Managing director Nico van Lith, bij een interne talkshow aan tafel aanschuiven en meepraten over de ecologische transformatie, van verbruik naar hergebruik. Een mooi initiatief om kennis te delen en tegelijkertijd te leren van anderen.
Ken je Plastics!
Plastic is overal om ons heen en kan je niet meer uit ons leven denken. Ons voedsel zit verpakt in plastic, veel speelgoed voor kinderen is gemaakt van plastic, onze schoonmaakproducten zitten verpakt in plastic flessen en zelfs medisch wordt plastic veel toegepast. Zo kunnen we nog wel even
Duurzaam is niet altijd zwart/wit!
Duurzaam is niet altijd zwart/wit. Jammer genoeg moeten we constateren dat de kennis rondom plastic grondstoffen nog steeds niet heel groot is bij veel mensen uit de branche en de verwarring lijkt alleen maar toe te nemen. Volgens Westveer is er nog een groot grijs gebied, waar het duurzaamheid betreft.
Vele handen maken licht werk!
Het assembleren van onze flessen vereist veel menselijke handeling. Dit wordt bij Bewel met precisie gedaan. Het is mooi dat wij, als Eurobottle, een steentje kunnen bijdragen aan de sociale economie middels deze mooie samenwerking met Bewel.