Door Martha Debets – Schoonhoven
Peter Westveer en Peter Sanders hebben niet alleen dezelfde voornaam, maar delen ook dezelfde passie voor de ontwikkeling van een nieuwe waterfles. Ik spreek beide mannen op hun kantoor in Dronten. De eerstgenoemde Peter is commercieel directeur bij EBF (Eurobottle Flestic) en vierde afgelopen jaar zijn 25 jarig jubileum. In zijn vrije tijd traint deze Peter vaak op zijn spinningfiets en slaat hij regelmatig een niet onverdienstelijk balletje op de golfbaan. Peter is vanuit zijn functie eindverantwoordelijk voor het commerciële EBF-team en staat dus ook aan het roer van het OASUS-project. Hij kan niet wachten tot de waterfles de markt op gaat.
Peter Sanders werkt sinds eind 2019 bij EBF, geeft leiding aan het research & development (R&D) team en is in die rol verantwoordelijke voor de technische ontwikkeling van de OASUS-waterfles. Als Peter niet werkt, klust hij graag in en om zijn huis. Net als zijn naamgenoot toert deze Peter ook graag. Soms op de wielrenfiets en soms – iets harder – op zijn Kawasaki. Peter is trotse bezitter van een 3D printer, die hij soms ook voor EBF gebruikt, zodat een machineonderdeel niet meteen definitief in aluminium of staal gemaakt hoeft te worden. Ik ben benieuwd naar een klein beetje EBF-geschiedenis, maar vooral naar het productieproces van de OASUS-waterfles en geef de Peters het woord.

Westveer bijt het spits af: “Eurobottle verkoopt al ruim veertig jaar bidons. Ons laatste ontwikkelde bidon stamt uit 2000. Bidons werden vooral promotioneel ingezet. Tot in 2019 de markt plotseling een krimp vertoonde. Belangrijke klanten gingen zich steeds meer oriënteren op andere marketingmiddelen. Tegelijkertijd won de hervulbare waterfles steeds meer terrein.”
“DE OASUS-FLES IS VOLLEDIG GEMAAKT VAN ÉÉN TYPE BIOBASED MATERIAAL”
In de sportwereld is de bidon nog altijd het meest gebruikte product. En een handig product ook, want je trekt met je tanden de tuit naar boven, knijpt in de fles en je kunt direct drinken, in één beweging! Maar met name thuis, op kantoor en in de auto wordt steeds meer water gedronken uit een waterfles. “Duurzaamheid is een duidelijke trend,” legt Westveer uit. “De OASUS-fles is volledig gemaakt van één type biobased materiaal. Dit draagt bij aan de recyclebaarheid. Vaak worden producten van verschillende materialen gemaakt. Een deel duurzaam en/of recyclebaar en een deel niet. Hierdoor eindigt zo’n product helaas toch vaak op de brandstapel. Behalve dat de OASUS-fles dus buitengewoon duurzaam is, is die ook nog ‘ns lichter dan die van de concurrentie”, zegt Westveer trots.
“VAN TEKENING TOT FLES”
Tijdens het proces van tekening tot fles is vooral Sanders en zijn team in beeld. Hij vertelt: “Alles begint met een tekening en na het finetunen ervan volgt een professionele 3D print. Wij houden er nu eenmaal van om dingen real life in ons hand te kunnen houden.” In het traject ná deze 3D-print staat vooral de matrijs centraal of beter, de ontwikkeling ervan. De matrijsmaker – je raadt het al: hij heeft de matrijs ontworpen – gaat vervolgens proefspuiten en voila, de eerste kunststof onderdelen zijn een feit. Vervolgens breekt de testfase met de matrijs aan. Zo kunnen eventuele problemen – zoals ‘lekkage’ – tijdens de uiteindelijke productie worden voorkomen. “In de eerste week van dit nieuwe jaar is de fles op onze eigen machine op stabiliteit en betrouwbaarheid getest. Dan zijn we delen van de matrijs weer even kwijt voor de laatste aanpassingen door de matrijsmaker”, aldus de R&D manager. Deze zomer ligt er een mooi product waar wij mega trots op zijn.
Om de OASUS fles te maken zijn vier verschillende matrijzen nodig: eentje voor de fles, een matrijs voor de drinkkop, één voor de afdichtdop en dan nog één voor de sierband. Twaalf EBF-medewerkers zijn betrokken bij dit proces.“Gedurende dit ontwikkelingsproces troffen we echt nog wel een paar beren op de weg,” verklapt Sanders, “maar de schatting is dat de waterfles dit voorjaar in productie gaat. Als dat geen leuk voorjaar wordt!” Westveer voegt daaraan toe: “We hebben al twee concrete afnemers en heel veel geïnteresseerde blikken.” Wordt vast vervolgd………
