Hoe werkt het zeefdrukproces bij Eurobottle?

Hoe werkt het zeefdrukproces bij Eurobottle?Door Femke Wouda

Bij Eurobottle produceren wij hoogwaardige bidons en waterflessen. Deze laten wij bedrukken bij onze partner Bewel in Hasselt, waar we intensief mee samenwerken. (lees hier meer over Bewel). De techniek die wij gebruiken voor het bedrukken van onze flessen is zeefdruk. Wat is zeefdruk precies? En waarom kiezen wij voor deze techniek?

Eerst even een korte uitleg over zeefdruk. Zeefdruk is een drukproces. Voor dit proces heb je een zeefdrukraam, een foto-emulsie, een UV-lichtbron en een grafisch ontwerp nodig. Eerst wordt het grafische ontwerp omgezet in zwart, dan wordt dit zwarte ontwerp op een film gedrukt en voor de UV-belichting gehouden. Alleen waar het ontwerp zich bevindt komt dan een opening in de zeef. In dit proces mengen wij voedselveilige inkten om de gewenste kleuren te krijgen. Deze inkt wordt door de zeef met een rakel op het te bedrukken oppervlak gedrukt, waardoor het ontwerp op de bidon verschijnt. De verschillende kleuren worden in lagen gedrukt totdat de gewenste afbeelding ontstaat. Flessen bedrukt met deze techniek kunnen gewoon in de vaatwasser.

Verschil tampondruk

Naast de techniek zeefdruk heb je ook andere bedrukkingstechnieken, waaronder tampondruk. Waarom bedrukken wij onze bidons niet met deze techniek? Het grote verschil én ook meteen het voordeel van zeefdruk is dat de bidon langs de zeef draait en daardoor het drukoppervlak heel groot is. Bij tampondruk wordt er met behulp van een siliconen drukkussen het logo op één positie van de bidon gedrukt, hiermee kan dus niet rondom bedrukt worden wat met zeefdruk wel mogelijk is. Zeefdruk is zeker bij het bedrukken van ronde producten zoals bidons en waterflessen een fijne techniek.

Pantone Matching System 

Bij zeefdruk werken we met PMS kleuren. PMS staat voor Pantone Matching System. Dit zijn unieke kleuren met unieke specificaties en een origineel kleurnummer. Dit standaard kleuren systeem wordt wereldwijd gebruikt om uniform kleurgebruik te bevorderen. Deze kleuren worden gemengd voordat ze worden afgedrukt. Wij helpen de klanten graag met het uitkiezen van de juiste Pantone kleuren, als deze niet bekend zijn.

Met behulp van een kleurenwaaier kijken wij of de kleur overeenkomt. De kleur op je beeldscherm kan vaak afwijken met de kleuren in het echt, daarom controleren wij dit nog extra. Om de klant ook een visueel beeld mee te geven maken wij een proefdruk met daarop de bedrukkingsgegevens, het logo en de positie van het logo. Wij vragen altijd aan de klant om dit goed te controleren om zo fouten te vermijden.

Bron: kleurgidsen.nl

UV-inkten

Nadat het ontwerp helemaal door de keuring is gekomen en de juiste kleuren zijn uitgekozen worden deze gemengd tot hoogwaardige UV-inkten. Deze inkten zijn enigszins doorschijnend, omdat dit noodzakelijk is voor de juiste droging van de inkt. In sommige ontwerpen raden wij het dan ook aan om op een donker gekleurde fles ​​eerst een witte afdruk te drukken om heldere drukkleuren te krijgen. De onderlaag is altijd iets kleiner dan de uiteindelijke drukkleur. Hierdoor kunnen de kleine toleranties in het drukproces worden opgevangen.  Wij proberen onze klanten altijd zo goed mogelijk te ondersteunen en te informeren bij het maken van een bedrukking om zo tot een mooi eindresultaat te komen!

 

Bij deze een klein inkijkje van hoe ons bedrukking proces eruit ziet. Nieuwsgierig geworden? Neem dan contact op met onze accountmanager Stephan Oost Lievense en vraag een vrijblijvende offerte en proefdruk aan!