Hoe krijgt plastic zijn kleur?

Hoe krijgt plastic zijn kleur?

Hoe krijgt plastic zijn kleur?

In de supermarkt zie je plastic flessen in allemaal verschillende kleuren en maten. Van rood, tot blauw tot groen enz.. Noem het maar op. Maar hoe kan het dat plastic in zoveel kleuren te maken zijn? Hoe werkt dat precies?

Bij het maken van plastic (lees hier meer over plastic), tijdens het scheikundige proces, worden kleurstoffen toegevoegd om het plastic de gewenste kleur te geven.

Wij geven je een inkijkje hoe de kleurwissel eruit ziet bij Eurobottle, bekijk het filmpje.

 

De kleur van de fles wordt geleidelijk donkerder naarmate de kleurstof steeds meer gemengd is met het plastic, zoals je in bovenstaand filmpje hebt kunnen zien.

Vaak zie je dat bij oudere plastic producten de kleur na verloop van tijd is veranderd. Dit komt doordat de meeste kleurstoffen reageren op de invloed van licht. Het product wordt bij langdurige blootstelling aan veel licht vaak lichter of doffer van kleur.

 

Kleurstof en gezondheid

Maar is gekleurd plastic dan wel veilig en zitten er geen gezondheidsrisico’s aan? De meeste kleurstoffen die gebruikt worden in plastic zijn veilig te gebruiken, al zijn er wel een aantal uitzonderingen. Sommige metaalverbindingen in bepaalde pigmenten mogen maar beperkt gebruikt worden in plastic producten. Via de REACH verordening weten bedrijven en overheden waar ze zich aan moeten houden als het over de productie van en handel in chemische stoffen gaat. REACH is afgekort voor: Registratie, Evaluatie, Autorisatie en restrictie van CHemische stoffen. Alle landen in de Europese Unie moeten zich houden aan de REACH verordening. Een voorbeeld van deze regels is dat plastic niet gekleurd mag worden met cadmium, dit kan namelijk gezondheidsrisico’s opleveren. Er is een lijst opgesteld met zorgwekkende stoffen van het ECHA (Europees Chemicaliën Agentschap) waar alle bedrijven en overheden zich aan dienen te houden. Kortom bij normaal gebruik zijn plastic producten met een kleurstof veilig voor gebruik door consumenten. Als consument wordt je bij normaal gebruik niet blootgesteld aan deze kleurstoffen. Deze kunnen namelijk niet zomaar uit een product vrijkomen.

 

Gekleurde flessen bij Eurobottle

Bij Eurobottle maken wij bidons, waterflessen en bidonkratten met verschillende kleuren. Hierbij wordt er ook gebruikt gemaakt van kleurstoffen. Wij zorgen ervoor dat dit veilig is voor de consument. Wij produceren in eigen huis onze hoogwaardige bidons, deze worden zorgvuldig getest op voedselveiligheid. Wij houden ons altijd hierbij aan de wettelijke restricties. Voor ons is het ontzettend belangrijk dat wij veilige en hoogwaardige producten op de markt zetten! Dat staat bij ons hoog in het vaandel. Doordat wij de productie in eigen huis hebben is het mogelijk bij ons om een persoonlijke fles te laten maken of zelfs een eigen kleur fles. Dit is mogelijk vanaf 5000 stuks. Dit proces duurt wel langer dan bij onze standaard flessen omdat we met nieuwe kleuren altijd migratietesten doen om de voedselveiligheid te kunnen garanderen.

Recente cases